Over ons

DIRIGENT


Joke Hooikammer ‒ de Graaf werd in 1967 geboren. Na het behalen van haar vwo-diploma ging zij in 1985 studeren aan het Utrechts Conservatorium. Aanvankelijk volgde ze als hoofdvak orgel, maar al snel kwamen daar piano en kerkmuziek / koordirectie bij. In 1991 deed ze met succes examen in deze vakken. In 1993 behaalde Joke met een concert in de Grote St. Bavokerk te Haarlem haar solistendiploma voor orgel (specialisatie Max Reger en Olivier Messiaen). Verder volgde ze nog verschillende koordirectiecursussen en gaf ze veel concerten als soliste en begeleidster door heel Nederland.

Al op haar 15e jaar werd zij organist in de Hervormde Gemeente te Putten en van 1990 tot 1999 bespeelde zij het orgel in de Hervormde Gemeente te Wezep / Hattemerbroek. Sinds 1990 is Joke eerste organist van de Oude Kerk te Ermelo, waar zij het mooie Batzorgel bespeelt. Ook was ze cantrix van de cantorij van deze kerk van 1993 tot 1997. Als dirigente was Joke verbonden aan diverse jongerenkoren, waaronder The Witnesses in Ermelo, Interkoor Perspectief in Putten, Sound of Salvation in Elburg en Reflektor in Nunspeet. Met de laatste twee koren deed ze grote projecten, zoals ‘The Passion’ en ‘The Young Messiah’. Ook maakte ze verschillende cd’s en radio-opnames met deze koren. Van 1998 tot 2017 was ze cantrix van de Kruiskerkcantorij in Wezep en vanaf september 2014 dirigente van Interkerkelijk koor Promise uit Zwolle.

Een nieuwe uitdaging vond ze in 2005 door dirigente te worden van het dubbelkwartet Pavane. Naast het dirigeren van koren was en is Joke ook actief als orgel- en pianodocent. Eerst werkte ze op de Muziekschool in Zeewolde, maar vanaf 1993 heeft ze een grote privé-lespraktijk in Wezep met leerlingen uit de hele regio. Sinds september 2015 is ze docent piano bij Muziekonderwijs Genemuiden.


ZANGERS


Geraldina Gaastra zingt sinds de oprichting in 2005 als sopraan bij Vocaal Ensemble Pavane. In de periode 2004 tot 2005 maakte zij deel uit van de Hattemer Cantorij. Ze bespeelt vanaf haar zevende jaar de blokfluit en treedt hiermee enkele keer per jaar op.

 

 

 


Reina Gaastra zingt alt in Vocaal Ensemble Pavane. Op tienjarige leeftijd is zij op een kinderkoor begonnen met zingen. Na een verhuizing naar Uithoorn heeft zij respectievelijk in een kinderkoor, jeugdkoor en kerkkoor gezongen. Bij terugkomst in Zwolle is zij na vier jaar bij Looft den Heer gezongen te hebben, overgestapt naar de Cantorij van Wijk V. Zij is daar vijftien jaar gebleven en toen overgestapt naar de Hattemer Cantorij. Ook daar is ze vijftien jaar lid geweest.

 

 


Mark van Ginkel is op twintigjarige leeftijd begonnen met het zingen in het jongerenkoor Reflector uit Nunspeet, voornamelijk gospelmuziek. Daar heeft hij ook enkele soli gezongen. Na bijna 20 jaar bij Reflector gezongen te hebben, werd hij gevraagd om mee te zingen als tenor bij Vocaal Ensemble Pavane. Dit was een grote overgang; een koor met meer dan 100 man naar uiteindelijk een kwartet. Het zingen in een klein gemeenschap brengt hem echter veel vreugde. Omdat je met je eigen stem een gehele partij vertegenwoordigt, is het die uitdaging die uiteindelijk voor hem de doorslag heeft gegeven om bij Vocaal Ensemble Pavane te gaan zingen.

 


Ben Westerbeek is begonnen in een gemengd koor en via het mannenkoor uitgekomen bij close-harmony zingen bij Modern Vocal Groep Zwolle. Daarna heeft hij lange tijd oratorium werken leren waarderen bij Wolfried Kaper’s Nieuwe Ster en de afgelopen 10 jaar alle denkbare, bijzondere muziek gezongen bij het Huijgens Vocaal Ensemble van Hans Tijssen in Hattem. Vanaf 2008 zingt hij met veel plezier als bas in Vocaal Ensemble Pavane.